link:home
 

Senaste nytt  1  2  3  4  5  6  

18 februari 2009

Resa upp i bergen

Hej igen det är dags för en uppdatering av vad som hänt här borta.

Förra fredagen alltså den trettonde så åkte vi studenter iväg till Hakone. Hakone ligger en bit upp i bergen och jag kan bara säga att vi nog valde den sämsta dagen att åka på. I veckan hade det varit kanske tjugo grader bara dagen innan. Men som sagt så var det dåligt väder med regn och blåst när vi åkte. Men nog om det och över till en redogörelse för vad vi gjorde.

Först och främst så är ingen resa komplett utan lite drama och i det här fallet så stod Fredrik för spänningen. Vi skulle samlas kvart i åtta för att åka buss tillsammans och självklart så hade vi satt klockorna på en tidigare tid för att hinna dit. Tyvärr så hade inte tiden gått fram till riktigt alla så när jag gick ut genom dörren för att knacka på hos Fredrik för att få sällskap ner så kom han inte till dörren. Jag tänkte genast att han inte hört min knackning så jag fortsatte knacka. Till slut så kom han till dörren tyvärr iklädd endast kalsonger och undrade vad jag ville. Ni kan säkert föreställa er hur han kände sig när han inser att alla står och väntar på honom och han tänkte nästan gå och lägga sig igen.

Efter den lilla episoden så kom vi till bussen där vi möttes av den vanliga nyheten att någon var försenad och en annan försovit sig så han skulle inte komma. Roligt nog var ingen av oss studenter sen utan det var våra kära volontärer som försovit sig. I alla fall så var vi uppdelade i par med en student och en volontär.

Sen åkte vi i dryga tre timmar med ett litet stopp upp i bergen där vädret inte var mycket bättre. Först så åkte vi till ett tempel som var tillägnat den niohövdade draken som var turbringande. Tyvärr förstod jag inte varför den ger tur men det gör den. Där fanns det också cederträd som var från femhundratalet. Efter det så gick vi på ett museum där vi kunde se hur det såg ut på Samurajtiden. Det var en sorts passkontroll för dom som skulle till eller från huvudstaden. Men egentligen var det inte så intressant för det var kallt så de flesta klagade mest på kylan och vädret. Tyvärr så hade vi blivit lite försenade så vi skyndade igenom utställningen i slutet för att hinna till lunchen. Som vanligt var den en upplevelse som skulle ge skam åt de flesta dyra restauranger i Sverige. Under tiden som vi åt så pratade vi om att vi kanske inte skulle åka "piratbåten". Piratbåten är egentligen en vanlig färja som dom smyckat ut. Vädret var väldigt dåligt just då och linbanan som vi tänkt åka var sen tidigare på dagen avstängd så det fanns några frågetecken. Men det blev båten till slut men det finns inget att säga om det.

Efter båten så åkte vi buss igen upp för berget och kollade på svavelkällor och vulkanliknande aktivitet. Det stället vi åkte till är känt för att man kan köpa svarta ägg där. Dessa ägg sägs förlänga ens livslängd med sju år. Självklart så köpte lärarna ett gäng ägg så alla fick ett och kunde hoppas på ett långt liv. Äggen var helt vanliga det är bara att dom kokats i vulkankällor så deras skal är svart.

Efter det så var det dags att ta sig hemåt och vila inför helgen.

Det var allt för denna gång men mer kommer lovar jag!

Dante

6 februari 2009

Lite om skolan

Hej alla där hemma igen det är dags för en uppdatering om vad som händer här i landet långt borta. Föst på min lista kommer skolan. Under den tiden jag varit här har jag förstått två saker. Ett, det är bra med många lektioner och två, det är skit med få läxor. Just nu så sträcker sig skolan mellan nio och fyra varje dag förutom fredag och det är perfekt för att gå framåt.

Eftersom skolan ligger en bit från där vi bor (dryga 45 minuter) så brukar jag gå upp klockan sju varje morgon. En rolig sak med frukost är att det inte finns någon självklar mat att äta till frukost. Första dagarna så försökte jag äta musli. Men den kostar så mycket att jag nu givit upp att fortsätta med det. I stället köper jag cornflakes och det fungerar ganska så bra.

Men nog om det, i skolan så har vi i alla fall två sorters lektioner. Den första sorten är vanliga lektioner efter vår studielitteratur och den andra sorten är alla andra lektioner. På dom andra lektionerna så beror det på läraren vad vi gör. Jag går på tre olika extrakurser och dom är hörförståelse, grammatik och konversation. På hörförståelsen så ser vi på tv och försöker att uppfatta vad dom säger på nyheter och vi har nu lagt två en och en halv timmar lektioner på att kolla på ett fem minuter långt nyhetsavsnitt om ett berg som är populärt bland turister. Lektionen har ingen litteratur men det är roligt hur som helst att försöka lära sig att lyssna på snabbt och högst tekniskt språk med en lärare.

Den andra lektionen som jag tar extra är grammatik. På den lektionen så tar vi upp grammatiken till den andra nivån av japanska för utlänningar. I Japan finns det ett system av prov för icke-japaner som går ut på att man ska testas på sin allmänna språkförståelse. Testet består av tre delar som är hörförståelse, teckenkunskap och grammatik. Av dessa är grammatiken den viktigaste och det är den som oftast måste pluggas in mest. Efter det så kommer teckenkunskapen vilket innebär att man måste kunna upp till en viss mängd tecken till varje prov. Testet finns i fyra varianter varav ett är svårast och fyra lättast. På fjärde måste man kunna dryga 100 tecken, på tredje är det 400 lite drygt och sen på andra nivån måste man kunna upp till 1000 tecken. Till första nivån måste man kunna alla i teorin men eftersom inte alla kommer på provet så måste man inte kunna allt. Enligt deras hemsida så måste man kunna drygt sex tusen ord till andra nivån och tio tusen till första nivån. Steget mellan tredje och andra nivån är det största och det är dit jag siktar personligen.

Den tredje typen av lektion är den fria konversationen. På dom lektionerna så har vi besök av olika volontärer från skolan som kommer för att hjälpa till. Dom lektionerna är egentligen inte så meningsfulla men dom är ofta roliga att gå på och därför brukar det vara ganska många där. Tyvärr så brukar man inte lära sig något på dom lektionerna utan vi pratar mest om det som man kan komma på under tiden.

Min nya datorLivet utanför skolan börjar också gå framåt. Vi har ju våra egna lägenheter som ni sett och dom är riktigt sköna som jag skrev innan. Jag har redan lagat mat ett stort antal gånger och jag är mycket nöjd med dom få verktyg som vi har. Min nya dator som jag köpt, för den gamla dog olägligt, går som ett klockverk och gör mig mycket nöjd. Tyvärr är den inte gjord för media så jag kan inte kolla på någon högupplöst film men det gör inte så mycket. Skönt nog kan jag säga att det faktiskt kan vara roligt att kolla runt i Tokyo. Igår så var jag i Shinjuku (en av huvudstationerna) med min vän Fredrik och vi tog en liten runda i närheten av stationen. Där hittade vi massor av mindre "fina" klubbar och en liten affär där dom sålde utländsk mat och sprit. Förutom billig rom så var det inte så speciellt men det var roligt att kolla runt och upptäcka att det finns små roliga affärer överallt. För att nämna ett annat exempel så finns det en liten glugg där en gubbe säljer grillad kyckling för en liten penning. Det är bara en liten glugg i väggen inte mer än en meter bred och riktigt gott.

Vi som bor i det lilla huset känt som "Grand Chariott" är ett glatt gäng bestående av en tysk, en kanadensare, tre svenskar och tre finnar. Vi gör ibland saker tillsammans och vi lagar ibland mat tillsammans och har det trevligt.

Dante


24 januari 2009

Den bästa lägenheten jag varit i!

Hej alla, nu är jag tillbaka vad gäller min vistelse i Japan.

Nu har jag hunnit prova alla dom roliga attiraljerna som finns här i lägenheten, jag har hunnit nu att både tvätta och diska (många gånger), laga mat och annat smått och gott. En rolig sak som ni säkert inte vet är att det är en brist på element i Japan. Element som vi har dom i Sverige är helt okända och istället använder man värmefläktar för att hålla temperaturen uppe i lägenheten. Eftersom det är dyrt med el och uppvärmning så är det bara varmt i mitt sovrum medan hallen nästan är lika kall som utomhus. Toaletten kommer såklart med hela kitet av rumptvättstillbehör och sätesvärme så det är alltid trevligt.

Vad gäller köket så var det en viss brist på matlagningstillbehör så jag har köpt på mig stekspade och lite annat som gör livet roligare! Köket har bara två plattor och man måste sätta på gasen innan man börjar laga mat för annars blir det inget. Jag har också börjat uppskatta vilken skatt det är att ha en bra riskokare. Jag äter ris om jag lagar mat själv och det är så otroligt skönt att inte behöva tänka på den delen av matlagningen!

När man badar så gäller det att vara lite förberedd där också. Badrummet är ganska kallt eftersom jag inte har någon värme där och varmvattnet måste man också sätta på separat så det kan vara lite jobbigt i början. Jag har inte badat så många gånger men det är lika skönt att ta en dusch här som det är någon annanstans.

För att återkomma till vattnet så är det intressant för dom börjar göra varmvatten innan man sätter på det och sen tar det en tio minuter innan det blir varmt. Detta gäller även disk- och tvättvatten så jag har idag kalltvättat mina kläder och det ser ut att gå fint.

I badrummet så finns det en liten luftkonditioneringsapparat som man kan ställa in på torkning och effektivt göra om hela badrummet till ett torkskåp. Idag har jag äntligen utnyttjat dessa fantastiska faciliteter och det känns mkt bra!

Japanskt vatten ur kran är lite kloraktigt så jag gör en stor kanna te varje dag som jag använder för att fylla vattenflaskor så att det alltid finns något att dricka när jag kommer hem! Jag ska ta och köra en tvätt till lite senare och tvätta mina sängkläder och karatedräkt och sen ska jag prova min lilla strykbräda.

Jag har också en liten dammsugare som jag använt en gång och den fungerade som ett litet klockverk. Det är roligt att se att det blir många små saker som man använder och att allt verkligen är anpassat för en person med få ägodelar. Jag skulle verkligen inte få plats med mina saker på den här lilla ytan utan skulle verkligen bli tvungen att prioritera bort det mesta jag äger.

Jag måste verkligen säga att den här lägenheten är den bästa jag någonsin varit i! Sen så kanske det egentliga priset på den förklarar en del. Den egentliga hyran ligger på 90,000 Yen så jag har en bra rabatt. Vad gäller skolan så känns det som om vi äntligen börjar komma in i tempot. Vi har bara haft två små tester och egentligen så kommer inte mycket att hända på ett tag men jag känner mig positiv till att vi nu kan köra på och lära oss nya saker i ett bra tempo.

Dante

 

17 januari 2009

På plats i Tokyo

StreetFörst så möttes vi tre som skulle åka på Arlanda, jag, Fredrik och Lina för att tillsammans checka in och gå ombord. Som tur var så hade vi checkat in tidigare via internet så vi skulle sitta tillsammans hela resan. Katja följde mig till flygplatsen och det kändes mycket bra när vi skulle åka till England.

Tyvärr så blev vi försenade i luften p.g.a. att det är så mycket trafik på Heathrow så vi fick cirkla en stund innan vi kunde landa. Tyvärr så ledde det här också till att vi fick springa från vår gate till den gaten där planet som skulle till Japan gick. Men med lite tur så kom vi igenom säkerhetskontrollerna och kunde hinna att checka in på planet mot Tokyo.

Väl på planet så satte vi oss på vår egen rad och kunde slappna av med mat och dryck och ett antal olika filmer och musik. Allt såg väldigt bra ut tills vi fick ett meddelande från kaptenen. Vi blev informerade att det fanns ett problem med planet och att dom försökte lösa det. När vi hörde detta så hade det gått två timmar sen vi lyfte. Efter ytterligare en halvtimme så fick vi domen. Vi skulle vända tillbaka till London för vi kunde inte fortsätta över Ryssland med den sortens problem, men sa kaptenen, vi skulle inte oroa oss för det fanns ingen fara för oss passagerare. Det kändes inte helt trovärdigt med tanke på att vi nu skulle vända från ryska gränsen och åka tillbaka.

Väl tillbaka på flygplatsen så fick vi en ny chock. Alla skulle checka ut sitt bagage för att imorgon checka in det igen. Alla som någon gång varit på Heathrow vet säkert vilken mardröm det är att gå igenom deras säkerhet och incheckning. I vårt fall var det lite mer extremt kan man skämta. Men när vi nu stod och väntade på att få vårt bagage så hittade vi två till Japan-svenskar som skulle till Tokyo och plugga. Dom två hade också varit på planet från Arlanda och hade också sprungit men vi hade inte sett dom så det var ett välkommet tillskott på resan. Den egentliga anledningen att vi hittade dom var att dom liksom vi väntade förgäves på sitt bagage.

Låt mig illustrera, vi stod och väntade på bagage med alla andra tills det att alla andra var borta. Då jag gick förbi hörde dom säga ett par väl valda svordomar på svenska. Detta ledde till att vi frågade personalen om vart vårt bagage tagit vägen. Svaret vi fick var föga förvånande. Våra väskor hade inte kommit med vårt plan från början utan hade legat kvar på flygplatsen när vi åkte första gången. Efter denna underbara upplysning så begav vi oss för att få den utlovade informationen från BA (British Airways). Denna information bestod av att vi skulle få en gratis natt på ett hotel på Heathrow med betald middag och frukost. Detta var så klart mycket välkommet med tanke på vad som kom att följa på det.

Ett utmärkande drag för denna resa är mängden av tid som vi spenderat med att köa. Kön för att få vår kupong för hotellrummet var ett bra exempel. Vi är kanske fyrahundra personer som ska få en biljett var och vi svenskar var sist... Låt oss säga att det tog mer än en timme i den kön och då hade vi väntat i en timme på vårt bagage. Efter det var det att sätta sig på en buss till hotellet och sen köa för att få våra rum och sen äta och sova. Vi kanske lyckades sova en tre timmar för vi var tvungna att komma tidigt till flygplatsen för att checka in till vårt nya plan.
Då kom den roligaste kön för oss. Vi kom rätt sent till flygplatsen så vi hamnade sist i incheckningen och fick spendera en och en halv timme för att kunna checka in, det trots att vårt bagage varit på flygplatsen hela natten... Sen en timme i säkerhetskontrollen och sen skynda sig till planet och sätta sig för tolv timmar av lugn.

Väl framme sen i Japan så var det dags för nästa överraskning. Vi hade planerat att vara framme den trettonde klockan elva men med våra förseningar så var vi framme en dag senare klockan sju. Efter en snabb genomgång genom den japanska tullen så kom vi ut och kunde försöka komma till universitetet. Eftersom dom skulle ha mött oss dagen innan så hade jag bett pappa att skicka ett mail från min mail så dom skulle veta när vi skulle komma fram. Tyvärr så var det ingen på flygplatsen och mötte oss så jag letade upp en dator för att se om dom svarat på mitt mail. Som tur var hade dom svarat och vi fick instruktioner att ta en buss till en annan plats och sen där vänta på att dom skulle hämta oss. Den bussresan var en upplevelse men det var taxiresan efter det som verkligen visade hur Tokyo ser ut. Vi åkte kanske igenom halva Tokyo och så alla sorters byggnader. Allt från enorma broar och motorvägar till små skjul under dom. Skyskrapor av lägenheter och små parker, floder och enorma neonskyltar och allt där emellan.

FlatVäl framme vid våra lägenheter vilket var första anhalten så fick vi alla en chock. Rummen är rymliga och alla bekvämligheter finns tillgängliga. Bad, dusch, toalett med värmesits, kök, skrivbord, matbord, garderob och telefon med fax samt en TV. För att inte glömma det underbara bredbandet som bara finns tillgängligt med en liten sladd. Det plus morgonsol och en balkong gör att man kan förstå att lägenheten egentligen ska kosta 90 tusen Yen i månaden. Alltså i nuläget 8 000 kr. Schysst pris på en etta kan man säga.

Efter denna korta introduktion till våra lägenheter var det dags att bege sig ut i det stora vimlet av människor för att komma till skolan. Först och främst så är det svårt att hitta i Japan p.g.a. bristen på gatunummer och namn men vi kom fram till vår station där vi skaffade biljetter och åkte till skolan på sätt som är för komplicerade för att beskrivas här. Väl på skolan så fick vi i vårt jetlaggade tillstånd en förklaring till hur skolan fungerar och hur provet vi skulle göra skulle gå till. Efter en lunch sen så gjorde vi provet och klarade oss alla ganska bra. Vi hamnade i näst högsta och högsta gruppen och det känns bra för framtiden. Vi kommer ha lektioner mellan nio och halv fem varje dag så det är mycket positivt.

Efter den pärsen som skolan var så skaffade vi pendelkort och åkte hem. Torsdagen var ledig så vi gick till Akihabara och Electric Town (samma ställe) och Fredrik köpte en minilaptop. Efter det så drog vi hem igen och torsdagen var på alla sätt en lugn dag. Igår fredag så var det första lektionen så vi fick gå tidigt till skolan. Eftersom det är riktig morgontid så fick vi både se dom som packade in människor i pendeltågen samt känna stressen som kommer när man ska hinna med ett tåg och inte är helt säker på hur man ska åka. Men vi hann till skolan och första lektionen var helt klart lika bra som vi hoppats och förhoppningarna inför resten av terminen är skyhöga kan jag klart säga! Sen hade vi öppningsceremonin för den här omgången av studenter och vi fick möta dom andra som skulle komma att plugga med oss under terminen. Tre svenskar, en tysk, fem finnar, fyra amerikaner och sen inga fler jag minns. Tyvärr så har vår kompis Sadao varit så bra att han lämnat ett arv av höga förhoppningar på oss som kommer från Stockholms universitet så det blir till att leva upp till legenden!

Men nu ska det bli studier i hög takt tills att jag kommer hem och kan se alla igen! Mitt nummer här i Japan är 03-6802-9195 så om ni tror att jag är hemma så ring gärna! Kom ihåg att jag ligger åtta timmar före så morgnar för mig är mitt i natten för er :)

Klicka här för att se lite bilder

Dante

 

Gamla inlägg från 2004-05 »