link:home
 

Senaste nytt  1  2  3  4  5  6  

25 juni 2004

Hej pappa,

här kommer en ordentlig redovisning av vad som hänt och kommer att hända nu under den senaste tiden. Skickar också lite nya bilder »

familjen

I måndags så var det en liten trevlig tyfon på besök. Den var till och med så stor att skolan var tvungen att stänga. På morgonen den dagen så sa dom på nyheterna att det skulle vara en tyfon. Den kom lagom till klockan elva på morgonen. När jag kom till skolan så var det nästan dags att gå igen. Paraply var till ingen nytta eftersom det blåste för mycket. Vindarna gick säkert upp till trettio meter per sekund. Jag fick lagom till dagens första lektion med Sears reda på att det inte skulle vara något den här dagen. Jag och Michael gick till lektionen men när vi kom dit så möttes vi av att alarmet gick och alla fick gå hem igen.

Ett ganska roligt sätt att göra saker på. Först så väntar dom tills stormen kommer. Sen så skickar dom hem eleverna i stormen.

Det är inte ett bra system men dom har en idé varför. Dom vet att om dom säger att det kommer en tyfon så kommer alla elever att hålla sig hemma. Det är ett ganska genomgående drag i skolan. Eller i hela Japan egentligen. Jag känner att samhället är gjort for små barn eller lydiga elever. Det går inte ens att köra mot rött lyse med cykeln utan att polisen får reda på det.

Tyfonen var egentligen inte så mycket att prata om förutom att vi var tvungna att stänga stormluckorna och att det på några ställen regnade upp till 200 mm den dagen. Vi var bara i utkanten av stormen så det var bara ett par träd som blev nerdragna och tågen var tvungna att stanna och stå stilla hela dagen. Annars så var det mest ingenting som hände. Jag tittade på Turtles II och gjorde inget speciellt den dagen.

Annars så har det inte varit så mycket. Om en vecka så är det dags för proven igen. Jag försoker plugga lite varje dag men det går bara inte ibland. Just nu så är jag lite splittrad eftersom min värdmor tittar pa "Vanilla Sky" och den distraherar mig lite.

I tisdags var jag på Nagoyas Aquarium med Kato och Michael. Det var ett substitut för våra japanskalektioner med Kato. Det var en rolig upplevelse. Jag ska träffa min japanska vän Tomoe nu på söndag klockan två för att lära henne svenska och nästa vecka ska jag gå och se zombiefilm med två av mina utländska vänner från YFU, en tysk och en amerikansk flicka.

Dante

 

12 juni 2004

Hej Manu,

jag tänkte berätta lite om det senaste. Igår så hade vi en Taikusai eller en sportdag. Vi började som vanligt i klassrummet eftersom vi hade sagt igår att om det regnade för mycket så skulle vi ställa in sporten. Men det regnade bara lite på morgonen så vi gick glada (eller inte) till sportplatsen. Där hade alla gymnasieeleverna samlats för att vara med på partyt.

Det började med en vanlig stafett innan det roliga började. En av dom fantastiska grenarna var en som jag inte kommer ihåg namnet på. Men det gick ut på att det var två lag på två sidor om en plan och på mitten låg det sex stycken långa stockar inlindade i något mjukt material. Det gick ut på att ta så många av stockarna som möjligt över till sin sida innan tiden tog slut. En sport som såg mer än otroligt rolig ut eftersom det alltid blev roliga dragkamper om dom sista stockarna medan man ibland kunde se en killa springa iväg med en stock helt själv.

Sen var det dags for "kibassen" eller en sorts rytteri. Dom från klassen gick ihop i fyrmannalag med en som ryttare och tre som häst. Sporten gick sen ut på att alla hade en mössa som dom andra skulle fösöka få av varandra. En otroligt rolig liten lek som jag fick vara ryttare i. Mot slutet när den sista grenen var avklarad (en hinderbana med roliga hinder och knasigheter) så började det regna ordentligt och vi som tittade på tog skydd under våra paraplyer eller något liknande. Sen så var det dags att avsluta dagen med en minitriathlon som var till allas stora förtjusning. Men jag tittade bara på den kort för att sen ta skydd i klassrummet för att äta lunch. Resten av fredagen var så händelselös att den inte behöver nämnas.

link:bildgalleri link:bildgalleri link:bildgalleri

Men idag har varit en intressant dag som behover återberättas - idag så var det japansk-svenska föreningens i Nagoya tjugoårsjubileum. Jag var där med min värdmor och jag blev imponerad av vad jag såg. Vi var nog lite drygt tio svenskar närvarande och konstigt nog så var nästan alla tjejer. Ett imponerande faktum eftersom nästan alla som jag träffar som är utlänningar är killar. En av dom mest imponerande sakerna var också att det fanns två tjejer där som kunde prata svenska. Vi pratade inte så mycket svenska utan det blev mer japanska men ändå...

Vi började det hela klockan elva med lite dricka och sen höll den svenska ambassadören ett tal som översattes av min vän Nobouka Sensei som är professor (på Chubu Universitet) i svenska och engelska. Talet var det man kunde vänta sig av en statligt anställd så det var ganska meningslöst men helt okej. Efter talet så åt vi en sorts buffélunch och under den tiden så lyckades jag prata med ett flertal olika personer inom föreningen och så klart byta två ord med ambassadören, en person som enligt min uppfattning verkade helt okej.

Jag lyckades också tala med alla flickorna på dom nya bilderna, speciellt med Tomimo som ni kommer att kunna se på en av bilderna (den med den äldre damen med på) och sen dom två tjejerna som kunde prata svenska. Deras namn kommer jag inte ihåg, eller rättare sagt så sa dom aldrig sina namn. Jag pratade också med dom svenska tjejerna som var där. Två av dom var här som utbytesstudenter från svenska lärarhögskolan (i Stockholm?). Sen var det en av tjejernas syster plus en tjej från östasiatiska programmet (inte helt säker på namnet på linjen/programmet) från högskolan i Lund. Sen så tog vi oss hem och nu sitter jag här.

Just det, om någon undrar över tjejerna i skoluniform så är det några tjejer som jag var ute med i måndags för att fira en av tjejernas födelsedag. (Den tjejen råkar bara vara min granne här). Även om dom kanske inte ser ut att vara det så är alla tejerna drygt arton år, eller kommer att fylla snart.

PS. Få inga idéer.

Dante

 

25 maj 2004

Flickorna på bilderna är YFU-tjejer som jag fotade för att visa hur bra min nya kamera är. Dom var ganska imponerade men det var också allt.

Just det, tyfonen gjorde det som alla studenter inte ville att den skulle. Den sprang snabbt förbi hela området mitt i natten så skolan blev inte inställd och alla var tvungna att göra sina prov ändå. Proven som dom och jag gör just nu heter mitttermins-prov och är på allt som dom gjort tills nu. En hel vecka av bara prov. Jag ryser och gillar inte alls hur den här veckan har varit än så länge. Tja, förutom att skolan slutar vid halv tolv såklart, det är ett stort plus.

Dante

 

20 maj 2004

Just det,

jag glömde att säga det, men jag kommer imorgon att få uppleva min allra första tyfon. Det blir intressant och kanske kommer den så tidigt att skolan blir inställd.
Ta det lugnt och försök att ta många promenader.

ps. Jag har börjat gymma igen.

Dante

Bildtexter adderade till en del bilder i bildarkivet från den 16 maj »»

 

16 maj 2004

Vår man i Japan har fotograferat med sin nya digitalkamera och bilderna finns att beskåda här » (öppnas i ett nytt fönster)
Tyvärr skickade Dante inga bildtexter, men man får ju ändå en bild av hur det ser ut, och man kan ana vilka några av personerna på bilderna är.

link:bildgalleri link:bildgalleri link:bildgalleri

 

6 maj 2004

Lyssna på en telefonhälsning från Dante här » (mp3-fil)

 

2 maj 2004

Tja Magnus,

jag köpte en kamera till slut. En ganska bra en skulle jag vilja säga. Du kan kolla upp den på Panasonics hemsida, men bara om du är väldigt intresserad. Den heter D-Snap och är en dryg decimeter lång, tre centimeter bred och nio millimeter tjock och har inbyggd MP3-spelare. Alla bilder jag skickar kommer nog att vara ungefär så här stora som dom bifogade eftersom jag varken fattar nog for att kunna ändra påa dom i denna dator och för att familjen inte har något bra program för att fixa med bilder. Jag kommer skicka mer bilder till er där hemma så fort jag kommer hem från Tokyo. Vi skall dit och besöka min värdmammas pappas grav. Ha det bra där hemma. Nu skall jag snart sova.

Många kramar

Dante

 

24 april 2004

Hej pappa,

jag tänkte bara droppa ner ett litet mail med det senaste. Allt är bra men, jag hittar inget bra tillfälle för att ringa men jag jobbar på det. Hoppas du sköter dig och sover ordentligt. Du brukar jämt jobba så mycket att jag blir orolig. Hoppas också att du borjar träna lite. Du kommer behöva det tror jag.

Sen det lilla meddelandet till dig och alla andra: Jag var hos en frisör idag med min värdfamilj och jag fick en ny fin frisyr, men jag såg till att kapa flätan till slut. Japp, nu var det sagt. Ha det bra.

Mvh Dante

utan fläta

 

18 april 2004

Tja Adam,

jag har det bra med min familj och skolan funkar. Familjen bor i ett trevligt litet hus i förorten. Tyvärr så måste jag cykla till pendeltåget varje dag för att komma till skolan. Pendeltåget tar en halvtimme och det tar en halvtimme att cykla till stationen. Jag blir lite trött på det eftersom jag måste gå upp klockan sex varje morgon men jag klarar mig. (har ju varit postis)

Skolan (suck) är tyvärr en kristen!!! missionsskola för - håll i dig - bara pojkar. Aaaaaah, skräcken! Men jag klarar mig. Jag lär mig förresten spela piano. Lärde mig hela Für Elise på tre veckor, den var mycket längre än jag trodde. Jag har
varit i Japan i typ 4 veckor nu och kan precis börja kommunicera. Jag köpte förresten ett Gameboy Advance Sp med Metroid. Dom har fett med gamla Nintendospel här och dom börjar släppa gamla NES-klassiker till GB Adv. så det är därför.

Så fort jag köpt en kamera så ska jag skicka hem lite bilder till er alla.

Dante

 

14 april 2004

"Allt går ut på att lyssna på läraren och anteckna"

Hej,

jag är tillbaka och tänkte berätta lite om skolan jag går på. Det är en kristen missionsskola för pojkar. I dag gick jag med i skolans karateklubb och hade min första träning på flera veckor. Jag tog med mig ett vitt bälte för att visa en ödmjuk attityd. Det visade sig vara en bra ide med tanke på att träningen pågick i tre timmar och att flera stannade kvar för att träna mer efteråt.

Annars är skolan ganska märklig. Inget prat existerar och inget eget tänkande. Allt går ut på att lyssna på läraren och anteckna. Dessutom börjar alla lektioner med ketsuke, mokuso och rei. Vilket med vanliga ord betyder att alla ska samla sig i en kort meditation och buga inför lektionen. Sen säger hela klassen onegai shimasu, vilket betyder ungefär ”snälla, lär oss”. Det var allt för nu, vi hörs snart.

Dante

 

26 mars 2004

"Jag vaknar glad varje morgon"

Jag lever väl men det finns inga åäö så jag skriver utan dom. Jag har haft det jättebra på vårt introläger tillsammans med över 120 andra ungdomar. Jag var på ett veckolångt läger där vi umgicks med folk från USA, Tyskland, Estland, Norge, Finland, Australien, Filipinerna, Korea, Belgien, England, och några till som jag inte kommer ihåg. Av oss från Sverige ar det två som har kendo som sin sport och en som provat aikido. Det var också en MMA-kille från Holland, en karatekille från Schweiz, en ju-jutsukille från Holland och en glad ju-jutsutjej från Finland med. Men många fler var redo att ta utmaningen att börja träna nu i Japan.

med fläta japankarta

Jag lär mig sakta men säkert japanska och jag skämtar inte när jag säger att det känns som att vara i en annan värld. Jag älskar min värdfamilj och de bor i ett klassiskt och modernt hus i japan. De har mycket moderna leksaker och prylar men husen är fortfarande ganska primitiva. Det finns inga dubbelglas och det blir riktigt kallt på kvällarna. Jag sover på futon och jag skulle vilja säga att det är det bästa jag någonsin gjort i mitt liv. Det är praktiskt, bekvämt och jag vaknar glad varje morgon. För alla som vill veta bor jag i Komaki, en förstad till Nagoya i Aichiprovinsen.

MVH Dante

 

23 mars 2004

Jag är hemma hos min värdfamilj och vet det jag behöver veta. Jag ska äta nu, men ni ska veta att allt är bra och det finns massa söta tjejer. Speciellt en tjej från Fillipinerna som har den vackraste hållningen jag någonsin sett. Hon gjorde en dans med glas på huvudet utan att tappa dom.

Vi hörs.

Dante

 

16 mars 2004

I Japan - Narita - finns jag nu men jag lyckades få tag på en dator. Berättar mer när jag vet mer. Skicka detta vidare till alla så dom vet att jag mår bra.

Dante