link:home
 

Senaste nytt  1  2  3  4  5  6  

12 augusti 2004

För att hålla mig till det korta så har jag det bra och har varit på ytterligare en spännande festival med söta flickor i kimonos och jag bar en Yukata, alltså en sommarkimono.

Jag har tjackat ett par skivor med Steely Dan från deras unga år (74-75). Två bra skivor där det går att höra var deras moderna musik kommer ifrån. Jag kommer att skicka lite mail igen om ett tag men just nu så ska vi om en dag åka på en resa och vara borta en vecka så det kommer finnas mycket att prata om senare.

Dante

 

8 augusti 2004

Softball

Hej alla där hemma!

Jag har det bra i Japan och nu tänkte jag berätta om vad jag gjort idag. Här i Japan är klockan nämligen redan elva så dagen är i princip slut. Idag så lämnade min värdbror Tsutomu oss för Sverige. Den svikaren kommer att finnas i Stockholm om en vecka. Alltså efter indoktrineringslägret med YFU. Jag gjorde inget speciellt efter att han åkt iväg med sin mamma för att ta Shinkansen från Nagoya central.

Klockan ett idag så gick jag för att träffa några personer och spela "softball" - en lättare form av baseball där bollen är större och det bara är tillåtet med underhandskast för att bollen inte ska bli lika snabb som i baseball. Men när jag var på den rätta platsen (möjligtvis väldigt tidigt) så var det ingen där. Jag hade som ett fån tappat bort min klocka så jag visste inte vilken tid det var. Så jag tänkte "kanske ar det har fel plats" och gick till en annan park där det finns en baseballplan. Dom var inte där och när jag återkom till den första platsen så hade dom flesta anlänt. Jag var inte sen eller nåt (inte för att dom skulle brytt sig) men jag hoppade in i leken.

Spelet är egentligen inte svårare än brännboll, den enda skillnaden är att det behöver vara lite mer folk och handskar behövs. Dom stora handskarna som vi ser i alla filmer. Utan dom så går det inte att spela. Sen den delen att vi ska träffa en boll som nån kastat är inte så svårt som det ser ut. Det är ett litet område som bollen måste passa in i för att räknas så det är lätt att lära sig. Det var kul men spelet i sig tog nästan två timmar för sex rundor. Efter det så gick jag hem och har tagit det lugnt resten av dagen.

Dante

 

3 augusti 2004

Resor

Hej, nu kommer en liten grej.

Jag har under mitt sommarlov hittills lyckats med att göra så lite som möjligt och att verkligen vila mig. Japanskan flyter bättre nu och jag börjar faktiskt kunna tänka japanska när jag sitter fast. Mina resor har varit blygsamma. Vi åkte på en resa till Shirakawa och Takayama. Båda dom två städerna är så att säga "Skansen style". Två hela städer fyllda med klassiska byggnader och liknande saker. Dessa två byar är som nästan alla små städer placerade i bergen. Det som är bra med det är att klimatet gick fråh kokade kräftor nere i Nagoya till svalt och behagligt i bergen.

Det tog oss tre timmar tror jag att åka dit på smala bergsvägar som skulle kunna konkurrera med det värsta som kan erbjudas i Schweiz. Sa det var en stund av att titta på vackra bergsvyer fyllda med träd. Träden finns där eftersom det är omöjligt att ta ner dom eftersom det är alldeles för brant för att kunna kapa dom med maskiner och marken är för instabil för att bygga på så det finns gott om bergsskog här. Eftersom, tja, 70% är berg i Japan och jordbävningar är vanliga så bor alla tätt där det går att leva.

Jag fick nu i och med Shirakawa uppleva upplevelsen av att vara turist i Japan (Nagoya är ingen stad där jag turistat). Jag hade det utsökta nöjet att titta in i en grupp gamla byggnader och vi sov över på en "RYOKAN" - ett japanskt hotell. I praktiken så är ett ryokan ett stort hus som en familj äger och sköter om. Dom bor alltså i detta hus och har troligtvis översovande gäster bara under turistsäsongen.

Alla gästerna i det här fallet var vi tre sällskap; min familj på fem, en annan liten familj på sex och ett par. Vi åt alla i samma rum tillsammans med en medlem av familjen som drev stället. Den personen hade som uppgift att försöka hålla lite låda och se till att alla hade det trevligt. Som vanligt så blev det lite frågor var jag kom ifrån och liknande saker och så fick jag försöka förklara var Sverige låg. Sverige är känt i vissa grupper men dom flesta verkar inte veta var vi ligger nånstans och en eller två visste inte ens att vi fanns. En annan fråga är vad vi har för språk i Sverige. En lurig fråga eftersom alla tror att vi talar engelska. Att vi skulle tala svenska verkar imponera på dom flesta.

Resor i Japan är aldrig speciellt långa i form av tid. Dom flesta som åker på semester enligt det gamla mönstret är högst borta under en helg eller en vecka. Det har inte så mycket med pengar att göra som med att dom som t ex jobbar
på stora företag inte vill vara till obehag för sina medarbetare. Detta så klart har att göra med det faktum att det nästan verkar vara en synd att vara ledig skapar en situation som är märklig. Ta t ex sommarlovet, det är egentligen satt att vara under hela augusti månad men oftast så har eleverna sommarlov men det finns extra lektioner som eleverna måste gå på för att skolan säger det. Dom har också läxor under sommarlovet och alla andra lov med för den delen.

Vänta lite, har har dom några andra lov? Inte vad jag vet i alla fall...

Så vi stannade en dag i Shirakawa och sen åkte vi till Takayama. Där var det en Matsuri, eller festival, så det var packat med folk, alltså mer än vanligt. I Takayama så besökte vi en gammal byggnad från Shogun-tiden. Det var en byggnad som användes av den provinciella guvernören på den tiden. Nu är det ett fint minnesmärke. Vi ägnade oss också att nationalnöjet att äta gott. Det var egentligen inte så intressant men det var skönt att komma ifrån Nagoya ett par dagar. När vi kom tillbaka så märkte vi vilken skillnad det var mellan bergen och kusten eller egentligen inlandet. Det var som att när vi äntrade bilen så var vi i en svensk sommar och när vi lämnade bilen så steg vi av i en bastu. Ärligt så var det den känslan.


Dante

 

28 juli 2004

Väderrapport

Tja Magnus,

tänkte bara rapportera om vädret:
32 grader plus och 59% luftfuktighet.
Växlande molnighet men i allmänhet väldigt hett.

Ha de bra,

Dante

 

27 juli 2004

JORDBÄVNING!!!

Tja Manu,

hade min första jordbävning igår. Det var spännande kan jag lova. Allt hände när jag gick och la mig. Jag kunde inte sova ordentligt så jag la mig ner på futonen och vilade. Jag läste lite i min senaste bok (läser som en annan mal) och helt plötsligt kändes det som om det gick förbi en ofantligt stor bil som fick huset att skaka. Det tog faktiskt en tio sekunder innan jag insåg vad det var. Det var ingen stor jordbävning men det var mer än vad det någonsin skulle kunna komma i Sverige. Helt klart en upplevelse som jag rekommenderar. Förutom det faktum att forskarna säger att en jättejordbavning kommer att slå till om ett par år. Tja, det var väl allt om det.

Dante

 

22 juli 2004

Hej pappa,

här är jag igen. Jag har det fortfarande bra här i Japan och familjen är toppen. Nu har mitt underbara sommarlov börjat och jag väntar ivrigt på allt som skall hända. Jag har än så länge bara gjort en resa till Shirakawa och Takayama men det var en rolig resa. Jag har annars inget speciellt för mig. Jag tränar mig på att spela piano (lär mig massa jazzbitar) och försöker att njuta av vädret även om det inte är det lättaste när man svettas oavsett var man är. Jag har annars inga speciella planer. Jag skall träffa några vänner idag och gå på bio men annars så är det dött med planerna. Träningen ligger på is nu när det är sommarlov men annars så har det inte varit så seriöst med den.

Det var allt för nu. Hör av dig så blir jag glad. Tvinga Nallarna att skriva något om dom kommer till stan. Skulle vara kul att se deras skrivförmåga.

Dante

 

13 juli 2004

Hej pappa.

Jag har det bra här i Japan. Jag jobbar på att kunna överleva i värmen men det är svårare än jag trodde. Dom nya bilderna » som jag skickar kommer ifrån några olika tillställningar. Bilden på Tomoe är från när vi träffades och pratade om Sverige. Bilden på den söta grisen kommer från samma tillfälle. Ja, det var ett trevligt tillfälle att träffa någon som var intresserad av Sverige.

link:bildgalleri link:bildgalleri link:bildgalleri

Bilderna på en massa skyltar och folk kommer från när den svensk-japanska föreningen hade ett möte. Jag och min värdfamilj var på väg till restaurangen där vi skulle träffas, när vi såg den stora folksamlingen. Det var en del av den japanska valrörelsen. Dom lät ganska mycket, men det var väldans ordnat och städat. Inga utbrott och inga spontana hurrarop. Allt såg ut att vara ordnat enligt ett fint mönster som alla kunde.

Efter det så kommer vi till bilderna med en massa personer runt ett matbord. Det är den svensk-japanska föreningen på deras möte. Maten var inget speciellt, mest kyckling, bläckfisk och en sorts sallad. Sen blev det efterrätt med glass. På mötet så hände inget speciellt utom att jag fick veta att japanernas svensklärare skulle åka hem till Sverige. Jag tog det med jämnmod eftersom jag skall hjälpa till när hon åkt.

Jag har just nu en skön tid eftersom det är den sista veckan i skolan. Bilderna på dom två tjejerna är mina vänner från YFU; Julia och Eugene (USA, Tyskland). Vi var ute på strövtåg i Nagoya i söndags.

Bilderna på berg och kullar kommer från Gifu-prefekturen och är från när jag och min värdfamilj besökte min värdmors kompis som bor där. Bilderna på min värdfamilj runt ett matbord är från det mötet. Den främmande mannen vid bordet heter John och är från Amerika. Han var här som student och engelsklärare och bodde hos min värdmors kompis. Flickan som finns med på bilden är hennes dotter. Jag har också en liten film men den går inte att exportera från kameran just nu.

Just nu så händer det inget speciellt så jag läser ganska mycket. Jag har faktiskt läst så mycket att jag bifogar en lista på böcker som borde läsas om någon är intresserad av historia annan än den som står i skolböckerna.

Det var allt för nu. Här nedanför kommer boklistan.

Dante

Böcker:

Holy Blood, Holy Grail
MICHAEL BAIGENT, RICHARD LEIGH, HENRY LINCOLN

En väldigt bra bok om Prior The Sion - en hemlig organisation som har rötter från Jesu tid. Den organisation som skapade begreppet sionist och som troligtvis ligger till grund för många märkliga händelser i Europas historia.

The Hiram Key
Kristopther Knight, Robert Lomas

Den bok som jag läser just nu. Faraoner, frimurare, och upptäckten av Jesus hemliga manuskript.

The Lost Treasure of the Knights Templar:
Solving the Oak Island Mystery

Steven Sora

Mycket intressant bok om en oförklarlig skattkammare som ligger på Oak Island i New England i USA. Det som boken handlar om är vem som gjorde boken och varför. Speciellt så kan det nämnas att denna skattkammare är fylld med symboler som kommer från Europa och den är daterad till tolv-trettonhundratalet.

Svensk Mentalitet
Åke Daun.

Läs den, det är värt det.

Jesus the Man
Barbara Thiering

En bok som lika mycket som dom andra böckerna här visar på ett nytt perspektiv på saker som vi alltid sett som självklara.

Stupid white men, Dude wheres my country och Downsize this
Michael Moore
Tre mycket underhållande och bra böcker

9-11 och Profit over people
Chomsky
Två mycket bra böcker för den som är intresserad av internationell politik och historia

Globaliseringens politiska ekonomi - en introduktion
Erik Anderson
Den här boken tillhör - som jag förstått det - grundkursen i internationella relationer på universitet och är kompakt och bra.

 

mer »